пʼятниця, 27 січня 2023 р.

 

Конспект уроку фізики у 9 класі.

Тема: Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики.

Мета уроку: формувати уявлення про атомну енергетику України переваги, недоліки і перспективи розвитку атомної енергетики;

формувати ключові компетентності:

-         математичну грамотність;

-         компетентності в природничих науках і технологіях;

-         уміння навчатися впродовж життя;

-         соціальну й громадянську компетентності;

розвивати інтерес до вивчення атомної енергетики, розвивати уміння аналізувати доцільність використання атомної енергетики та її вплив на екологію;

виховна: прагнення до самовдосконалення, використовувати знання про закони фізики на користь людству; розуміння відповідальності за використання досягнень фізики для безпеки суспільства.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання та наочність: діаграма «Виробництво електричної енергії в Україні за типами електростанцій», карта електростанцій України, важільні терези, однакові маленькі  кульки, ноутбук, телевізор.

Хід уроку

І. Організаційний етап

Сьогодні у нас з вами урок-конференція, готуючись до якого ви виконали  певні завдання. На минулому уроці я вас поділила на  робочі групи: «Технологи», «Журналісти»,   «Екологи», кожна з яких отримали певне завдання і сьогодні на уроці презентують його.

IV. Мотивація навчання

Розглянемо структуру виробництва електричної енергії в Україні за типами електростанцій.

 

Проблемне питання:

• Чому, на вашу думку, АЕС належить більше половини виробництва електричної енергії в Україні?

Дійсно, запаси ядерного палива більші, ніж нафти, газу, вугілля. Енергетична ефективність  ядерного палива у 2 млн разів вища за нафту, у 3 млн разів – за вугілля, а його спалювання не потребує кисню. Але використання ядерного палива пов'язане з певними труднощами.

V. Вивчення нового матеріалу

Група «Технологи».

Знайомлять з ядерним циклом, пояснюють його за схемою, яку поетапно прикріпляють на магнітній дошці:

 У 1977 р. було введено в експлуатацію перший енергоблок Чорнобильської АЕС. Це стало роком народження української атомної електроенергетики. Зростаюча потреба в електроенергії, прагнення замінити теплові та гідроелектростанції на потужніші атомні сприяли швидкому будівництву останніх.

Розглянемо карту електростанцій України.

 

Сьогодні в Україні діють чотири АЕС — Запорізька, Рівненська, Південно-Українська  і Хмельницька, на яких працює 15 енергоблоків, загальна потужність яких становить 13580 МВт.

Щоб дізнатися більше про атомну енергетику нашої України, ми з вами відправимося у віртуальну подорож. У цьому нам допоможе група «Журналістів», які підготували інформацію про АЕС.

Презентація  відомостей про Запорізьку АЕС.

Презентація  відомостей про Рівненську АЕС .

Презентація  відомостей про Південно-Українську АЕС.

Презентація  відомостей про Хмельницьку АЕС.

Історія людства налічує декілька випадків аномального розвитку подій на атомних енергетичних реакторах. Наслідки цих випадків були катастрофічними. Група «Істориків» нагадають нам про трагедію на Чорнобильській АЕС. (Презентація учнів).

Про екологічні проблеми атомної енергетики дізнавалась група «Екологів».

(Презентація учнів).

VІІ. Підсумки уроку

Метод «Мікрофон». Учні швидко, по черзі, відповідають на запитання або висловлюють свою думку:  Що нового ви дізналися про атомну енергетику України ? Що вас вразило? 

VІII. Домашнє завдання Опрацювати §27.

https://drive.google.com/file/d/1XhTUtf8nzeNnCXHzv30QOE1KKBAp0vz7/view?usp=share_link

Немає коментарів:

Дописати коментар