вівторок, 24 січня 2023 р.

 

2018-19 навчальний рік був продуктивний щодо участі у конкурсах. Обласний конкурс для учнів 5-11 класів закладів загальної середньої освіти "Енергія-2018" ( ІІ місце) , Всеукраїнський конкурс молодіжних проєктів з енергоефективності "Енергія і середовище-2019" щодо проєкту з енергозбереження, енергоефективності або поновлювальних джерел енергії з теми " Альтернативні джерела енергії: солома, тирса, пелети" . Представляла роботи  Селіщева Катерина-учениця 6 класу Нововасилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Єланецького району Миколаївської області. 

Тези з її проєкту:

"Коли у школі нас ознайомлювали з умовами даного конкурсу, мене це зацікавило. Предмет фізика я ще не вивчаю, але невелике представлення про нього маю, бо на уроках природознавства у 5 класі знайомились та головне що мої батьки , по роду своєї діяльності, мають відношення до даного предмету(вони одноосібники), крім того захоплюються та підтримують мене в починаннях.

    Вибір теми для дослідження для мене був на даний час як найактуальніший тому, що ми проживаємо в невеликому селі, де опалювання домівок здійснюється пічним методом, а в сусідньому селі більшість будинків та школа, в якій я навчаюся, опалюються спалюванням природного газу. На даний час в зв’язку з подорожчанням послуг газового господарства більшість людей відмовляються від газового опалення. А ми учні школи навчаємося у класах, де температура не піднімається вище 120С, із-за виділених лімітів. Тобто є проблема, яку потрібно вирішувати. А вирішення її полягає в переході на опалення( тобто отримання енергії) від альтернативних джерел. А так, як ми проживаємо в сільській місцевості та наші батьки займаються вирощуванням зернових культур я обрала тему роботи «Альтернативні джерела енергії :тирса, солома, пелети» в номінації «Дослідження енергозберігаючих процесів у живій природі».

     В усі часи люди використовували і використовують багато енергії. Енергія необхідна для існування будь-якої із форм життя та усіх типів цивілізацій.

    Вчені прогнозують неухильне збільшення енергоспоживання.

    На Україні є багато ресурсів та способів завдяки яким можна видобувати енергію у різних її видах. Але якщо взяти сектор біоенергетики то він розвивається вкрай повільно. Україна має добрі передумови для суттєвого розширення використання біомаси в енергетичних цілях, в першу чергу - для виробництва теплової енергії.

У сучасних умовах, зважаючи на ціни на газ, було б набагато доцільніше використовувати сухі сільськогосподарські відходи. Спалювати можна різні сухі органічні відходи: подрібнені рослинні рештки, тирсу, відходи від очищення зерна, соняшникову лузгу, солому,  головне, щоб вони були сухими. Солома зернових культур у вигляді солом’яних тюків, різки або гранул (пелет) є хорошим енергоносієм. За своєю теплотворною здатністю спалювання 2,34 кг соломи рівнозначне спалюванню 1 м3 природного газу.

Для дослідження виділення тепла від спалювання тирси, соломи та палет після нагрівання води, ми з татом і мамою виготовили установку: тринога, металічна кружка, спиртовий термометр, вода кімнатної температури( 18 градусів за Цельсієм) та 100 г соломи, 100 г пелет з відходів соняшника, 100 г тирси, секундомір. Дослідження своє, я з батьками проводили в три етапи. Спочатку працювали з соломою, потім з тирсою, а в кінці  з палетами.

При спалюванні соломи за першу хвилину вода нагрілася до 48 градусів за Цельсієм, за п’ять хвилин –до 510 С і солома продовжувала горіти ще 4 хвилини.

При спалюванні тирси за першу хвилину вода нагрілася до 320С, за п’ять хвилин – до 500С і тирса продовжувала тліти ще 12 хвилин.

При спалюванні 100г пелет вода за першу хвилину нагрілася до 530С, а пелети зовсім згоріли.

Після проведення даних експериментів я дійшла до висновку, що поєднуючи ці три вида біомас можна отримати альтернативний вид енергії:

Пелети - для бистрого отримання енергії;

Солома –для підтримання енергії;

Тирса –для утримання тепла.

Після проведених досліджень, я дійшла до висновку для того, щоб нагріти свої будинки максимально швидко та найдешевше (з ціни використаних видів енергоджерел) у сільській місцевості, а можливо і в містах потрібно використовувати пелети, солому, тирсу."

 

Таблиця дослідження

Вид біомаси

маса

Початкова температура

Температура через 1 хв

Температура через 5 хв

Температура через 10хв

тирса

100г

180С

320С

500С

збільшувалася

солома

100г

180С

480С

510С

збільшувалася

пелети

100г

180С

530С

650С

збільшувалася

 











Немає коментарів:

Дописати коментар