пʼятниця, 2 лютого 2018 р.


     Задачі краєзнавчого напрямку для
7 класу по темі «Механічний рух».
1.       17 липня 1996 року Указом Президента України № 575 було створено природний заповідник «Єланецький степ». Це огороджена ділянка степу площею 70 га, де в напіввільному стані утримуються бізони, кулани, олені плямисті та муфлони. Так званий «Палац Природи» був побудований у 1979 році з метою організації відпочинку та екологічної освіти дітей і юнацтва. Шлях від районного центру до заповідника  вантажівка, яка доставляє корм для тварин долає за 30 хв, а на зворотний шлях витрачає 15 хв. У скільки разів порожня вантажівка їде швидше, ніж завантажена?
Дано:

Розв’язання
Швидкість руху автомобіля від районного центру до заповідника
 
Швидкість руху автомобіля коли він порожній
(повертається в районний центр)
 

Знаходимо відношення швидкостей

Відповідь: у 2 рази швидше

        
1.     Розробка військово-транспортного літака Ан-26 почалась в АНТК імені Олега Антонова в 1964 році під керівництвом В. А. Гарвардта. Перший політ Ан-26 здійснив 21 травня 1969 року. Серійне виробництво було організоване на Київському авіазаводі. З 1969 по 1986 було випущено 1398 літаків Ан-26.  Літак АН -26 може летіти з швидкістю 150 м/c. За який час він пролетить 120 км?
Дано:

Розв’язання
Швидкість руху літака визначається за формулою
З цієї формули визначаємо час руху

Знаходимо час

Відповідь: АН - 26  зможе подолати цю відстань за 13хвилин 20 секунд

2.     Туристи  рухаються по краєзнавчій стежині Єланеччини ( від заповідника «Єланецький степ» до краєзнавчого музею смт Єланець) або 2 км по втрамбованій дорозі зі швидкістю 5 км/год, або 1,6 км по некошеному лузі зі швидкістю 4 км/год. Який шлях обрати?
3.     Команда туристів-краєзнавців «Єлань» Єланецького району на обласних змаганнях, отримавши карту  маршруту, рухались 30 км на північ, потім 20 км на схід і потім 30 км на південь. Визначте який шлях подолала команда, і яке їхнє переміщення.
Розв’язання
Дану задачу зручно розв’язувати графічним способом. Виберемо масштаб 1 клітинка це 10 км. І відповідно будуємо траєкторію руху військових. 
Згадуємо означення траєкторії та переміщення можемо відразу зробити висновок що шлях який подолали військові дорівнює 80 км (30км+20км+30км – довжина траєкторії), а переміщення 20 км. (Відстань від кінцевої до початкової точки
Відповідь: шлях 80 км., переміщення 20 км.
4.     У грудні 2017 року у м Миколаїв відбувся тур зимового чемпіонату з футболу між командами Єланецького та Снігурівського районів ( 6:3  перемога Єланецького району).  Футболіст за матч у середньому пробігає 12 км. Визначте його швидкість і порівняйте її зі швидкістю велосипедиста — 5 м/с.
Дано:

- ?
Розв’язання
Беремо до уваги той факт що футбольний матч триває 90 хв. (без урахування доданого арбітром часу)
Середня швидкість футболіста  визначається за формулою
обчислюємо




Відповідь: швидкість футболіста більш ніж вдвічі менша за швидкість велосипедиста

5.     На районних змаганнях в жовтні 2017 році команда учнів Нововасилівської школи з легкої атлетики в естафеті 4 ×100 здобула ІІ загальнокомандне місце, показавши результат 42,04 секунди. Визначте середню швидкість руху наших учнів
Дано:

v - ?
Розв’язання
Середня швидкість  визначається за формулою
Візьмемо о уваги той факт, що загальний шлях знайдемо з формули
Обчислюємо




Відповідь: середня швидкість учнів складає

6.     Рубан Сергій, учень Нововасилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів на обласних змагання здобув перше місце з  бігу на 200 метрів, показавши результат 39,279 секунди. Подайте швидкість руху учня  в км/год.
Дано:

v - ?
Розв’язання
Середня швидкість  визначається за формулою




Відповідь: середня швидкість учня складає 5

7.     На обласні змагання туристів-краєзнавців, який проводиться в «Марїному Гаю» Баштанського району, шкільним автобусом перевозиться команда  учнів зі швидкістю 72 км/год.  Його наздоганяє легковий автомобіль, швидкість руху якого 90 км/год. Назустріч автобусу їде трейлер зі швидкістю 48 км/год. З якою швидкістю автобус наближається до трейлера та легкового автомобіля?
Дано:
Розв’язання
Автомобіль і автобус рухаються в одному напрямку, тому швидкість їх зближення
 

Трейлер їде назустріч автобусу, тому швидкість зближення автобуса й трейлера

Визначимо значення шуканих величин:

Відповідь:

9. У вересні 2017 року для учнів 4-6 класів було організовано велопохід до с.Малодворянка  (краєзнавча стежина).Всі учні рухалися з певною швидкістю. За даним  графіком руху велосипедистів  (див. рисунок) визначте швидкість їх руху.



10. У жовтні 2017 року для учнів 7-11 класів було організовано піший похід до с.Сакино (краєзнавча стежина).На рисунку наведено графік залежності пройденогоучнями шляху від часу. Визначте середні швидкості руху протягом перших 6 с і за весь час руху.

Немає коментарів:

Дописати коментар